Pyszne i chrupiące gofry z dodatkiem orzechów i cynamonu, typowo jesienny smak, a szczypta soli doskonale podkreśli każdy deser. Koniecznie podajcie gofry z powidłami śliwkowymi lub czekośliwką.
SKŁADNIKI
2 jajka,
1szkl. mąki pszennej,
3 łyżki zmielonych orzechów
włoskich,
½ szkl. wody,
¼ szkl. mleka,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia,
szczypta soli o'Sole,
szczypta cynamonu,
3 łyżki oleju
WYKONANIE
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka ucieramy z
cukrem w oddzielnej misce, dodajemy wodę, mleko oraz olej, a
następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz
orzechami. Na końcu dodajemy ubitą pianę – delikatnie mieszamy.
Gofrownicę smarujemy lekko olejem – pieczemy ok. 4-5 minut, w
zależności od gofrownicy (najlepiej nie otwierać podczas
pieczenia). Studzimy na kratce (dzięki temu pozostaną chrupiące).