wtorek, 27 września 2016

ORZECHOWE GOFRY

Pyszne i chrupiące gofry z dodatkiem orzechów i cynamonu, typowo jesienny smak, a szczypta soli doskonale podkreśli każdy deser. Koniecznie podajcie gofry z powidłami śliwkowymi lub czekośliwką.

 


SKŁADNIKI 

2 jajka,
1szkl. mąki pszennej,
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
½ szkl. wody,
¼ szkl. mleka,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli o'Sole,
szczypta cynamonu,
3 łyżki oleju

WYKONANIE

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka ucieramy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy wodę, mleko oraz olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz orzechami. Na końcu dodajemy ubitą pianę – delikatnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy lekko olejem – pieczemy ok. 4-5 minut, w zależności od gofrownicy (najlepiej nie otwierać podczas pieczenia). Studzimy na kratce (dzięki temu pozostaną chrupiące).


poniedziałek, 26 września 2016

CZEKOŚLIWKA

powidła śliwkowe z dodatkiem dużej ilości kakao, które doskonale nadają się do naleśników, gofrów oraz różnych deserów





SKŁADNIKI
składniki na 4 słoiczki:
1 kg śliwek,
2 cukry waniliowe,
ok. ¾ szkl. cukru,
50 g ciemnego kakao

WYKONANIE

Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem, przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W połowie smażenia dodajemy cukry. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze ok. 30 min. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe powidła przechowujemy w ciemnym miejscu. 


niedziela, 25 września 2016

RÓŻYCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ


bardzo kruche ciasteczka, nadziane marmoladą różaną, doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty - z podanej porcji wyszło ok. 40 ciasteczek





SKŁADNIKI
35 dag mąki (pół na pół pszennej i krupczatki),
250 g masła,
4 żółtka,
50 g cukru pudru,
szczypta soli,
2 łyżki śmietany,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Dodatkowo:
marmolada różana,
cukier puder



WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o średnicy 5 cm (krok 1). 
 Z pięciu kółek powstaną 2 różyczki. Kółka układamy w taki sposób aby zachodziły na siebie, środek smarujemy marmoladą (krok 2). Całość zwijamy (krok 3), przecinamy na pół (krok 4). Układamy na blasze lekko rozchylając płatki (krok 5). Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach - na złoty kolor (krok 6). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

krok 1

krok 2

krok 3
krok 4
krok 5
krok 6

sobota, 24 września 2016

MARCHEWKOWO-KRÓWKOWA BABKA

Za oknem już typowo jesienna aura, więc mam dla Was jesienne ciasto z dodatkiem marchewki i cukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;)






SKŁADNIKI

120 g mąki pszennej,
100 g krówek,
3 łyżki mleka,
60 g jogurtu naturalnego,
50 ml oleju,
3 łyżki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli,
3 średnie marchewki



WYKONANIE

Krówki rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestygnięte mieszamy z jogurtem. Jajka roztrzepujemy z cukrami, dodajemy krówki oraz olej. Następnie dodajemy marchew startą na tarce o małych oczkach (odsączamy z nadmiaru soku) oraz suche składniki. Całość przekładamy do formy o wymiarach 28x12 cm. Pieczemy ok. 30-35 min w 180 stopniach.

czwartek, 22 września 2016

MUFFINKI Z MALINAMI

pyszne małe co nie co do kawki, uwielbiam muffinki w każdej postaci, tym razem z malinami

 


 


SKŁADNIKI
2 szkl. mąki pszennej,
2/3 szkl. cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki wiórek kokosowych,
2/3 szkl. mleka,
2 jajka,
100 ml oleju,
szczypta soli

½ szkl. malin

WYKONANIE

Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki, mieszamy łyżką lub widelcem. Papilotki napełniamy łyżką ciasta, do środka wkładamy kilka malin, wypełniamy ciastem do ¾ papilotek, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok. 20 minut.


wtorek, 20 września 2016

SAŁATKA ŻYDOWSKA

tania i szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczna sałatka, możemy użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu

 

SKŁADNIKI


3 ugotowane ziemniaki,
3 jajka,
ćwiartka cebuli,
1 łyżka posiekanej pietruszki,
sól,
pieprz,
majonez

WYKONANIE

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ziemniaki, jajka i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy pietruszkę, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki na 30 min aby składniki się przegryzły.

poniedziałek, 19 września 2016

POMARAŃCZOWY DŻEM Z CUKINII

pyszny domowy dżem, który idealnie komponuje się z naleśnikami, omletem lub placuszkami na słodko - z podanych składników wyszły mi 3 małe słoiczki, dlatego proponuję od razu zwiększyć proporcje i przygotować z 2 porcji ;)

 


 



 


SKŁADNIKI

1 kg cukinii,
½ cytryny,
1 galaretka pomarańczowa,
cukier do smaku (dałam ok. ½ szkl.)

WYKONANIE

Cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla, dusimy do miękkości. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok, a na końcu galaretkę. Dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze ok 15 minut. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok. 10 minut.


 

niedziela, 18 września 2016

SCHAB Z WARZYWAMI

to propozycja na niedzielny obiad, który praktycznie sam się robi, wystarczy włożyć składniki do rękawa i upiec


 

SKŁADNIKI

5 plastrów schabu,
2 łyżki musztardy francuskiej,
½ łyżeczki miodu,
½ łyżeczki soli,
pieprz,
słodka i ostra papryka

5 ziemniaków,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
5 pieczarek,
3 marchewki,
sól,
pieprz,
1 łyżka przyprawy do ziemniaków,
3 łyżki oliwy z oliwek



WYKONANIE
 
Mięso przygotowujemy dzień wcześniej (wtedy mięso będzie bardzo aromatyczne). Każdy plaster schabu kroimy na 2 części, lekko rozbijamy tłuczkiem. Musztardę mieszamy z miodem oraz przyprawami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki.

Obieramy warzywa. Ziemniaki i pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę w pióra, marchew i paprykę w paski. Ziemniaki obsypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy z resztą warzyw, posypujemy przyprawami do smaku. Warzywa wkładamy do rękawa, na środku układamy mięso. Zawiązujemy rękaw. Pieczemy ok 50-60 min w 180 stopniach.


sobota, 17 września 2016

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ

 proste ciasto ze śliwkami, do weekendowej kawki idealne



SKŁADNIKI
Blaszka o wym.28x20cm
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Składniki na ciasto:
½ kostki masła,
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru waniliowego,
4 łyżki cukru pudru,
2 szkl. mąki,
1 łyżka śmietany


Piana z białek:
3 białka,
2 łyżki cukru,
2 łyżki budyniu waniliowego,
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
śliwki, cynamon


WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy w misce, robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na 30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy wydrylowane śliwki skórką do dołu, posypujemy cynamonem, ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 35-40 min.

piątek, 16 września 2016

KOKTAJL MALINOWO-BANANOWY

taki koktajl doskonale gasi pragnienie w upalne dni





SKŁADNIKI
1 banan,
3/4 szkl. jogurtu naturalnego,
garść malin

WYKONANIE

W blenderze rozdrabniamy banana z malinami, dodajemy jogurt, chłodzimy w lodówce przez 30 min.

czwartek, 15 września 2016

ORZECHOWO-ŚLIWKOWA NUTELLA

takie powidła doskonale nadają się na kanapki i do naleśników

 


 

 

SKŁADNIKI
 na 4 słoiczki:
1 kg śliwek,
2 cukry waniliowe,
ok. ¾ szkl. cukru,
50 g ciemnego kakao,
200 g zmielonych orzechów włoskich



WYKONANIE

Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem, przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Dodajemy cukier i cukry waniliowe, smażymy ok. 30 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy orzechy. Smażymy jeszcze ok. 10 min. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe powidła przechowujemy w ciemnym miejscu.

poniedziałek, 12 września 2016

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

w sezonie śliwkowym koniecznie musicie wypróbować to ciasto, jest szybkie i pyszne



SKŁADNIKI
Forma o wym. 20x28 cm:
3 jajka,
3/4 szkl. cukru,
1 1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
olejek waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
śliwki ze słoika,
cukier waniliowy,
bułka tarta i masło do wysmarowania formy



WYKONANIE
Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach
Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się również świeże.

wtorek, 6 września 2016

MAKARONOWA SAŁATKA Z SZYNKĄ I ANANASEM

  szybka w przygotowaniu sałatka makaronowa, sprawdzi się na drugie śniadanie oraz kolację

 



SKŁADNIKI
1 szkl. ugotowanego makaronu małe kokardki,
15 dag szynki,
15 dag żółtego sera,
½ puszki ananasa,
½ puszki kukurydzy,
sól,
pieprz,
majonez



WYKONANIE

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę kroimy w paseczki, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ananasa kroimy w kostkę. Wystudzony makaron mieszamy z szynką, serem, ananasem i kukurydzą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz.


niedziela, 4 września 2016

MALINOWY OBŁOCZEK

pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, lekka budyniowa  pianka z dodatkiem malin i jagód, a wszystko to znajduje się w kruchym cieście ... z kawą smakuje rewelacyjnie

 




 


SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki krupczatki
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka,
ewentualnie 1 łyżka śmietany

Pianka:
4 białka
½ szkl. cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1/3 szkl. oleju

Dodatkowo:
maliny i jagody,
cukier puder



WYKONANIE

Ciasto: blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka, szybko zagniatamy, możemy dodać łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części jedną większą, drugą mniejszą. Wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.

Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy budyń oraz olej, mieszamy. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto, układamy maliny i jagody (lekko wciskając w pianę), ścieramy mniejszą część odłożonego kruchego ciasta. Pieczemy ok. 30-35 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.