sobota, 30 kwietnia 2016

SERNIK MARMURKOWY

Serniki pasują na każdą okoliczność, czy to święta, imieniny, urodziny lub do niedzielnej kawy. Uwielbiam serniki, dlatego wymyślam różne wariacje na ich temat. Oto jedna z nich.

 



 SKŁADNIKI 

Ciasto kruche: blaszka o wym. 24x38cm
2 szkl. mąki,
1 żółtko, 1 jajko
125 g margaryny,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
śmietana

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka,
30 dag twarogu,
200 g margaryny,
1,5 szkl. cukru,
10 żółtek, 5 białek,
1 budyń śmietankowy,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżki kaszy manny,
olejek cytrynowy,
1 łyżka kakao w proszku

Polewa czekoladowa:
¼ kostki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao

Posypka kokosowa:
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka margaryny
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
kakao do posypania ciasta

WYKONANIE
1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min.
2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
4. Polewa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Polewamy ciasto.
5. Posypka kokosowa: Rozpuszczamy na patelni margarynę, dodajemy wiórki i cukier, prażymy ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru. Wystudzoną posypką posypujemy polewę.







2 komentarze:

  1. Kusząca propozycja....bez wątpienia ten sernik jest przepyszny )

    OdpowiedzUsuń