Strony

sobota, 30 kwietnia 2016

SERNIK MARMURKOWY

Serniki pasują na każdą okoliczność, czy to święta, imieniny, urodziny lub do niedzielnej kawy. Uwielbiam serniki, dlatego wymyślam różne wariacje na ich temat. Oto jedna z nich.

 



 SKŁADNIKI 

Ciasto kruche: blaszka o wym. 24x38cm
2 szkl. mąki,
1 żółtko, 1 jajko
125 g margaryny,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
śmietana

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka,
30 dag twarogu,
200 g margaryny,
1,5 szkl. cukru,
10 żółtek, 5 białek,
1 budyń śmietankowy,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżki kaszy manny,
olejek cytrynowy,
1 łyżka kakao w proszku

Polewa czekoladowa:
¼ kostki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao

Posypka kokosowa:
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka margaryny
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
kakao do posypania ciasta

WYKONANIE
1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min.
2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
4. Polewa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Polewamy ciasto.
5. Posypka kokosowa: Rozpuszczamy na patelni margarynę, dodajemy wiórki i cukier, prażymy ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru. Wystudzoną posypką posypujemy polewę.







2 komentarze:

  1. Kusząca propozycja....bez wątpienia ten sernik jest przepyszny )

    OdpowiedzUsuń