Lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto: forma 28x20 cm
3 jajka,
3 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki cukru,
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki oleju
Mus owocowy:
1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza,
2 łyżki cukru,
1 budyń waniliowy
Masa śmietanowo-kokosowa:
250 ml śmietanki 30%,
4 wafelki kokosowe,
1 czubata łyżeczka żelatyny,
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
galaretka o smaku kiwi,
2 banany,
sok do nasączenia
WYKONANIE
- 1.Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i resztę składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem.
- 2.Masa owocowa: 1 szkl. soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia.
- 3.W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy żelatynę. Wafelki rozdrabniamy na pył blenderem. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wafelki oraz żelatynę, mieszamy, wykładamy na masę owocową.
- 4.Galaretkę rozrabiamy w 1 1/2 szkl. wrzątku, banany obieramy i kroimy w plastry, układamy na jasnej masie, zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz