Puszyste jogurtowe ciasto z dodatkiem soczystych śliwek i borowek, posypane kokosową kruszonką.
SKŁADNIKI
2 szkl. mąki,
3 jajka,
3/4 szkl.cukru,
1/3 szkl.oleju,
1 szkl.jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
kilkanaście śliwek
garść borowek
WYKONANIE
Jajka ubijamy z cukrem na biały puch, dodajemy olej, następnie porcjami jogurt naturalny. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 20×30 cm.
Śliwki przekrawamy na pół, układamy na cieście skórką do dołu. Pomiedzy śliwkami układamy borowki. Posypujemy kruszonką (składniki na kruszonke lekko ze sobą zagniatamy). Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.