W sezonie jagodowym koniecznie trzeba zrobić jagodzianki.
SKŁADNIKI
CIASTO:
350 g mąki
35 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
2 szkl. jagód
350 g mąki
35 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
2 szkl. jagód
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
Kruszonka:
3 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki
Dodatkowo:
białko
WYKONANIE
Kruszonka: masło, cukier i mąkę rozcieramy w palcach.
Nadzienie: jagody mieszamy z budyniem i cukrem.
Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i olej. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce co najmniej na godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta robimy wałeczek, tniemy na ok 15 kawalkow. Z każdego kawałka robimy kuleczkę, rozwałkowujemy. Na środku ciasta układamy nadzienie. Sklejamy brzegi ciasta, układając sklejeniem do góry. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozkloconym białkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz