Strony

poniedziałek, 25 kwietnia 2022

Torcik oreo

 Tort ten przygotowałam na urodziny mojego 3-letniego synka  który uwielbia koparki




SKŁADNIKI 

BISZKOPT JASNY

5 jajek 

3/4 szkl. cukru

1 szkl. mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

BISZKOPT CIEMNY

5 jajek 

3/4 szkl. cukru

1 szkl. mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

2 łyżki kakao

KREM OREO

250 g mascarpone 

300 ml śmietanki 30%

1 gorzka czekolada 

2 łyżki cukru pudru

4 ciastka oreo 

KREM MALINOWY 

200 ml śmietany 30%

1 galaretka malinowa

100 g malin

KREM ZIELONY /BRĄZOWY 

250 g mascarpone

300 ml śmietanki 30%

1 smietan fix

barwnik zielony 

2 łyżki kakao

DODATKOWO 

herbata do nasączenia 

Dżem z czarnej porzeczki



WYKONANIE

BISZKOPT JASNY 

Tortownica o średnicy 21 cm. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.

BISZKOPT CIEMNY 

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę i kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.

KREM OREO

Śmietankę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę.  Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, następnie ubijamy, dodajemy cukier i mascarpone.

KREM MALINOWY 

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku, studzimy. Ubijamy smietankę, dodajemy tezejaca galaretkę. 

KREM ZIELONY/BRĄZOWY 

Śmietankę ubijamy z cukrem i fixem, dodajemy mascarpone, dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy barwnik, a do drugiej kakao.

WYKONANIE

Biszkopty przekrawamy na pół, nasączamy herbatą.  Brazowy biszkopt smarujemy dzemem, następnie połowa kremu oreo, kruszymy ciasteczka, układamy jasny biszkopt, smarujemy kremem malinowym, układamy maliny, przykrywamy jasnym biszkoptem, smarujemy resztą kremu oreo i posypujemy ciasteczkami. Przykrywamy ciemnym biszkoptem. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Nastepnie dekorujemy wierzch zielonym kremem, a boki brązowym.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz