niedziela, 1 lipca 2018

JAGODOWO-MALINOWY TORCIK BEZ PIECZENIA

 Pyszny sernik na zimno z dodatkiem leśnych owoców.




SKŁADNIKI
 
Spód ciasteczkowy:
60 g masła

Masa serowa:
500 g sera z wiaderka,
100 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wiórek kokosowych,
1/3 szkl. jagód,
6 listków żelatyny

Dodatkowo:
maliny i jagody do dekoracji,
galaretka malinowa



WYKONANIE

Spód ciasteczkowy: Ciastka blendujemy lub mocno rozgniatamy. Masło topimy. Wystudzone masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią, wykładamy masę ciasteczkową lekko dociskając. Wkładamy do lodówki.

Masa serowa:
Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 10 minut, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jagody blendujemy. Ser miksujemy z jogurtem i cukrem, a następnie dodajemy żelatynę. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy jagody, a do drugiej wiórki kokosowe. Wykładamy naprzemiennie na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. Wkładamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Na wierzchu masy serowej układamy owoce, zalewamy teżejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz