Pyszny
sernik na zimno z dodatkiem leśnych owoców.
SKŁADNIKI
Spód ciasteczkowy:
100 g kruchych ciastek
60 g masła
Masa serowa:
500 g sera z wiaderka,
100 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wiórek kokosowych,
1/3 szkl. jagód,
6 listków żelatyny
Dodatkowo:
maliny i jagody do dekoracji,
galaretka malinowa
WYKONANIE
Spód ciasteczkowy: Ciastka blendujemy
lub mocno rozgniatamy. Masło topimy. Wystudzone masło mieszamy z
pokruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy
folią, wykładamy masę ciasteczkową lekko dociskając. Wkładamy
do lodówki.
Masa serowa:
Listki żelatyny namaczamy w zimnej
wodzie ok. 10 minut, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jagody blendujemy. Ser miksujemy z jogurtem i cukrem, a następnie
dodajemy żelatynę. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy
jagody, a do drugiej wiórki kokosowe. Wykładamy naprzemiennie na
przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. Wkładamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl.
wrzątku. Na wierzchu masy serowej układamy owoce, zalewamy teżejącą
galaretką. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz