Kto z nas nie lubi zapiekanki z pieczarkami z budki? Dziś mam dla Was propozycję na zdrowszą wersję, bo domową i na grahamowym spodzie. Pyszna propozycja na obiad i kolację.
SKŁADNIKI 
Ciasto:
30 g drożdży, 
1 łyżeczka cukru,
150 g mąki graham,
150 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy,
½ łyżeczki soli,
¾ szkl. ciepłej maślanki,
5 łyżek ciepłej wody
Nadzienie:
kilka plastrów grubej kiełbasy,
sos pomidorowy (taki jak do pizzy),
25 dag pieczarek,
½ cebuli,
2 łyżki masła,
ketchup,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól,
pieprz,
papryka słodka
WYKONANIE 
W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże
z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15
minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy
maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić
od  rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe
miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej
formujemy wałek,  a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm. 
Nadzienie:
Ciasto smarujemy sosem, układamy
kiełbasę pokrojoną w plastry, pieczarki, ogórka pokrojonego w
plastry, posypujemy serem żółtym. Pieczemy ok. 25 minut w 180
stopniach.
Po upieczeniu polewamy ketchupem i
posypujemy prażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz