W Tłusty Czwartek obowiązkowo domowy wypiek w postaci mini pączków. Posypka z cukru i cynamonu nadaje pączkom niezwykłego smaku.
SKŁADNIKI
250 g twarogu,
2 jajka,
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
olej do smażenia
cukier,
cukier puder,
cynamon
WYKONANIE
Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misie, mieszamy
ze sobą. W rondlu rozgrzewamy olej. Ręce natłuszczamy w oleju,
formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do
rozgrzanego tłuszczu, smażymy na złoty kolor. Pączusie w trakcie
smażenia same się obracają.
Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym, następnie obtaczamy
w cukrze wymieszanym z cynamonem lub w cukrze pudrze.