Serowe ciasteczka z brzoskwiniami to propozycja na niedzielny deser do kawki.
SKŁADNIKI
200g masła,
200g twarogu półtłustego,
2 szklanki mąki,
2 żółtka,
2 łyżki zimnej wody,
białko do smarowania,
200g twarogu półtłustego,
2 szklanki mąki,
2 żółtka,
2 łyżki zimnej wody,
białko do smarowania,
brzoskwinie z puszki,
cukier puder do posypania
WYKONANIE
Brzoskwinie kroimy w półksiężyce. Masło mrozimy
ok. 1 godziny. Do miski wsypujemy mąkę, ścieramy zmrożone masło,
dodajemy drobno pokruszony twaróg, żółtka oraz wodę, szybko
zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Następnie
ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Szklanką
wycinamy kółka, na środku układamy kawałek brzoskwini, składamy
na pół, smarujemy rozkłóconym białkiem. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180
stopniach. Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz