czwartek, 9 stycznia 2020

DYNIOWE ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE

Puszyste drożdżówki z dodatkiem pure z dyni o pięknej barwie z nadzieniem orzechowo-cynamonowym. 


Ciasto:
ok. 400 g mąki pszennej,
150 ml ciepłego mleka,
100 ml pure z dyni,
30 g drożdży,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
3 łyżki stopionego masła,
1 łyżeczka cynamonu,
80 g orzechów włoskich
3 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
lukier,
kilka łyżek mleka
WYKONANIE
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i cynamonem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 15 kawałków.

Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.

Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz