Gofry w kolorze zielonym to idealna propozycja na wiosenne śniadanie.
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 jajka
1/2szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
4 łyżki oleju,
sól, pieprz
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Żółtka miksujemy z mlekiem, wodą i olejem, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodajemy szpinak a na końcu pianę ubitą z białek. Mieszamy. Ciasto pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. serkiem i warzywami sezonowymi.