Za miesiąc już Wielkanoc, u mnie na Wielkanocnym stole zawsze gości chociaż jeden rodzaj sernika. Uwielbiam nutellę, w połączeniu z sernikiem smakuje wybornie.
SKŁADNIKI
Spód:
200g ciasteczek orzechowych,
½ szkl. orzechów laskowych,
ok. 100 g rozpuszczonej margaryny
Masa serowa:
700 g sera twarogowego na sernik,
4 jajka,
½ szkl. cukru,
1budyń waniliowy,
150 g nutelli,
olejek waniliowy,
2 łyżki oleju,
1 łyżka śmietany 12%
Polewa:
3 łyżki nutelli,
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
orzechy laskowe do dekoracji
WYKONANIE
Spód: Ciastka i orzechy mielimy w blenderze,
dodajemy margarynę, wykładamy nimi spód tortownicy.
Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą
masę, dodajemy twaróg, olej i śmietanę, a na końcu budyń w
proszku. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy nutellę, do
drugiej olejek waniliowy.
Na masę ciasteczkową wykładamy 4 łyżki białej masy, następnie ciemnej i tak do skończenia składników. Pieczemy ok. 50- 55 min.w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy polewą: nutellę przekładamy do rondelka i podgrzewamy razem z mlekiem, do połączenia składników.
Na masę ciasteczkową wykładamy 4 łyżki białej masy, następnie ciemnej i tak do skończenia składników. Pieczemy ok. 50- 55 min.w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy polewą: nutellę przekładamy do rondelka i podgrzewamy razem z mlekiem, do połączenia składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz