piątek, 5 lutego 2016

PTYSIE Z KREMEM BUDYNIOWYM

w sam raz na Ostatki tradycyjne ptysie, które nigdy się nie znudzą


SKŁADNIKI
Ciasto parzone:
1 1/5 szkl. mąki,
1 szkl. wody,
125 g margaryny,
4 jajka,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 ½ szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
1 kostka masła,
2 łyżki soku z cytryny


WYKONANIE


Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. 
Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie.

Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy ptysie za pomocą rękawa cukierniczego. 


Rada: zamiast soku z cytryny możemy do kremu dodać 3-4 łyżki ajerkoniaku lub ulubionego likieru.

1 komentarz:

  1. Prysie rewelacyjne,znakomite do porannej kawy w pracy:)

    OdpowiedzUsuń