piątek, 12 lutego 2016

DROŻDŻOWE MUFFINKI

puszyste drożdżówki przekładane dżemem kakaowo-śliwkowym, doskonałe z kubkiem ciepłego mleka


SKŁADNIKI

Ciasto:
25 g drożdży,
125 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 250 g mąki,
1 żółtko,
100 g rozpuszczonej margaryny

Dodatkowo: 
słoiczek dżemu czekośliwka (powidła ze śliwek z kakao),
lukier




WYKONANIE

Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem (uwaga: nie może być zbyt gorące), dodajemy cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do drożdży dodajemy resztę mąki, żółtko oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto, robimy kulkę, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem, zawijamy jak roladę i tniemy w 4 cm paski. Tak przygotowane ślimaczki układamy w foremkach na muffinki uprzednio wysmarowanych masłem lub olejem. Pieczemy 18-20 min w 180 stopniach.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem. 
Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz