wtorek, 2 lutego 2016

PĄCZKI POMARAŃCZOWE Z KONFITURĄ

w tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków, więc zapraszam na pączki z dodatkiem pomarańczowego smaku



SKŁADNIKI 

1 kg mąki, 
2 szkl. mleka, 
3/4 szkl. cukru, 
10 dag drożdży, 
6 żółtek, 
1/4 roztopionego masła, 
2 łyżki oleju, 
2 łyżki wódki, 
aromat pomarańczowy, 
 skórka pomarańczowa (3 łyżki), 
szczypta soli 
Nadzienie: powidła śliwkowe
Dodatkowo: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa



WYKONANIE

  • Mleko podgrzewamy. 
  • Z 1/4 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. 
  • Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem. 
  •  Do reszty mąki wlewamy ubite żółtka oraz zaczyn, dodajemy sól, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy skórkę, aromat i alkohol. 
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy tworząc kulkę. 
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce aż pączki wyrosną. 
  • Następnie smażymy na smalcu z obu stron. 
  • Po wystudzeniu smarujemy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz