w tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków, więc zapraszam na pączki z dodatkiem pomarańczowego smaku
SKŁADNIKI
1 kg mąki,
2 szkl. mleka,
3/4 szkl. cukru,
10 dag drożdży,
6 żółtek,
1/4
roztopionego masła,
2 łyżki oleju,
2 łyżki wódki,
aromat pomarańczowy,
skórka pomarańczowa (3 łyżki),
szczypta soli
Nadzienie: powidła śliwkowe
Dodatkowo: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa
Dodatkowo: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa
WYKONANIE
- Mleko podgrzewamy.
- Z 1/4 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn.
- Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem.
- Do reszty mąki wlewamy ubite żółtka oraz zaczyn, dodajemy sól, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy skórkę, aromat i alkohol.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy tworząc kulkę.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce aż pączki wyrosną.
- Następnie smażymy na smalcu z obu stron.
- Po wystudzeniu smarujemy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz