Dziś międzynarodowy dzień pizzy, dlatego dziś proponuję Wam pizzę w innej formie, calzone, czyli pizza-pieróg.To pyszna i sycąca propozycja obiadowa.
SKŁADNIKI
Ciasto:
ok. 3 szkl. mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
1/3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 rozkłócone jajko,
zioła prowansalskie do posypania
Nadzienie:
200 g szpinaku mrożonego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
1 pierś z kurczaka,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
100 g sera feta,
4 suszone pomidory,
4 łyżki startego żółtego sera
Dodatkowo:
przecier pomidorowy
WYKONANIE
Ciasto: Mleko podgrzewamy. W
niewielkiej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1
łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąkę
wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, resztę mleka
oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką,
odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość.
Farsz: Mięso kroimy w kostkę,
obsypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy olej. Obsmażamy na złoty
kolor. Na maśle podsmażamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez
chwilę, dzielimy na 4 części. Z każdej części robimy kulkę,
rozwałkowujemy na cienkie koło. Każde koło smarujemy przecierem,
układamy szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w
paski pomidory, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi,
układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy
rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy
20-25 min w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz