Dawno tego ciasta nie robiłam, a że chciało mi się czegoś słodkiego, miałam nadmiar jabłek, postanowiłam zrobić to ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda.
SKŁADNIKI
5 jabłek,
¾ szkl. cukru,
2 szkl. mąki,
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki żurawiny suszonej,
2 łyżeczki cukru cynamonowego,
3 łyżki powideł śliwkowych,
3 łyżki oleju,
2 łyżki posiekanych orzechów
włoskich,
1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 15 min.
Jajka mieszamy widelcem z mąką, dodajemy jabłka i po kolei
wszystkie składniki. Mieszamy. Wykładamy na formę (wym.
20X34 cm) wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą. Pieczemy
ok. 45 min.
Smakowite:) Uwielbiam ciasta z jabłkami
OdpowiedzUsuńdzięki, ja również ;)
UsuńŁatwy szybki przepis a ciasto wygląda wspaniale, mniam. W sobotę zrobię i na piszę czy się udało, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńok, jak się uda, proszę prześlij zdjęcia na maila lub na fb ;)
UsuńZnam to ciasto i uwielbiam, szybkie, łatwe i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńciasto zawsze się udaje robię od wielu lat - mam pod nazwą SALCESON ale trochę uproszczone tylko 2 jajka ,bez cukru cynamonowego bez cytryny ale daję 6 dużych soczystych jabłek i czekam az puszczą sporo soku - wg.mnie 15 minut to mało - daję dużo bakalii rodzynki płatki migdałów orzechy włoskie pokrojone żurawinę ,wiórki kokosowe - po wystygnięciu polewa czekoladowa posypana wiórkami - zawsze się udaje jak za gęste można dać więcej oleju - smacznego :)
OdpowiedzUsuńtroszkę zmieniłam przepis z moimi dodatkami, przez 15 min jabłka trochę puściły soku, oczywiście można dłużej czekać, są różne kombinacje na temat tego ciasta, lub są podobne przepisy z różnymi nazwami, pozdrawiam
UsuńPycha! fajne ciacho
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuńdrewienko pasuje do tego ciach:)B...A
OdpowiedzUsuńU nas coś podobnego zostało nazwane "śmietnik" bo mieszasz w sumie wszystko co Ci wpadnie w ręce i do piekarnika ;p
OdpowiedzUsuń