Torcik ten zrobiłam Mamie na urodziny, doskonale się sprawdzi również podczas innych rodzinnych uroczystości, takich jak imieniny, chrzest czy komunia święta.
SKŁADNIKI
Tortownica o średnicy 22 cm
Biszkopt jasny:
3 jajka,
2/3 szkl. mąki,
2/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
2/3 szkl. mąki,
2/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
1 kostka masła,
1 szkl. mleka,
¾ szkl. cukru,
1 budyń śmietankowy,
2 łyżki kakao,
2-3 łyżki wódki
Krem śmietankowy:
330 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
2 śmietan-fixy,
Dodatkowo:
herbata do nasączenia biszkoptów,
dżem truskawkowy z kawałkami
truskawek
WYKONANIE
Biszkopt jasny:
Żółtka oddzielamy od białek. Z
białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka,
a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wkładamy do
tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w 180
stopniach.
Biszkopt ciemny:
Żółtka oddzielamy od białek. Z
białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka,
a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wkładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w
180 stopniach.
Uwaga!!! Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.
Uwaga!!! Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krem czekoladowy:
W ½ szkl. rozrabiamy budyń, resztę
mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń, zagotowujemy,
studzimy. Ucieramy miękkie masło, dodajemy po łyżce budyniu, a
na końcu kakao i alkohol, mieszamy do połączenia składników.
Krem śmietankowy:
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier wymieszany z usztywniaczem. 1/3 kremu odkładamy, dodajemy
barwnik w sprayu aby uzyskać różowy kolor.
Przełożenie tortu:
Biszkopty kroimy w poprzek na 2 blaty,
każdy biszkopt nasączamy gorzką herbatą. Kakaowy biszkopt
smarujemy kremem, jasny biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym,
układamy na wartstwą dżemu na kremie, wierzch biszkopta smarujemy
drugą warstwą kremu, następnie układamy kakaowy biszkopt,
smarujemy kremem, układamy ostatni biszkopt posmarowany warstwą
dżemu, tak aby dżem stykał się z kremem. Cały tort lekko
dociskamy. Boki i wierzch smarujemy kremem śmietanowym. Boki
posypujemy wiórkami truskawkowymi, natomiast górę ozdabiamy
różyczkami z masy śmietanowej zabarwionej na różowo. Na każdej
różyczce układamy perełkę cukrową.
Wygląda obłędnie :) A w środku ile kremu, uwielbiam takie torty :)
OdpowiedzUsuńdzięki Kasiu ;)
UsuńPyszny tort.
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuń