Po świętach zostało mi trochę wędlin, a z wczoraj ziemniaki, więc postanowiłam stworzyć prosty obiad ale jakże smaczny.
SKŁADNIKI
ugotowane ziemniaki z poprzedniego
dnia,
ok. 15 dag różnego wędlin
(pozostałości po świętach),
2 jajka,
3/4 szkl. śmietany 18%,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
3-4 łyżki kukurydzy,
15 dag żółtego sera
WYKONANIE
Ziemniaki kroimy w kostkę, posypujemy
solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim, mieszamy,
układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem. Wędliny
kroimy w kostkę, posypujemy nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki
posypujemy kukurydzą. Śmietanę mieszamy z jajkami, przyprawiamy
solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 10
min w 180 stopniach. Po 10 minutach posypujemy startym na tarce
serem. Zapiekamy jeszcze 10-15 minut.
Takie zapiekanki to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńi ja też ;)
Usuń