piątek, 18 marca 2016

BROWNIE CZEKOLADOWE Z NUTKĄ POMARAŃCZY

 Ciasto dla wielbicieli czekolady.



SKŁADNIKI
Ciasto: blaszka o wym. 22X28 cm
100 g czekolady gorzkiej,
½ szkl. mąki,
¾ szkl. cukru,
125 g masła,
3 jajka,
3 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka startej na tarce skórki pomarańczowej,
szczypta soli

Polewa:
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
3-4 łyżki śmietany kremówki


WYKONANIE

Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól. Powoli ucierając dodajemy wystudzoną czekoladę oraz mąkę, a na końcu śmietanę i skórkę pomarańczową. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem, pieczemy 20-25 min w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzone ciasto smarujemy polewą (czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz