Ciasto dla wielbicieli czekolady.
SKŁADNIKI
Ciasto: blaszka o wym. 22X28 cm
100 g czekolady gorzkiej,
½ szkl. mąki,
¾ szkl. cukru,
125 g masła,
3 jajka,
3 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka startej na tarce skórki
pomarańczowej,
szczypta soli
Polewa:
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
3-4 łyżki śmietany kremówki
WYKONANIE
Czekoladę łamiemy na kawałki,
rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną, studzimy. Jajka ubijamy
z cukrem, dodajemy sól. Powoli ucierając dodajemy wystudzoną
czekoladę oraz mąkę, a na końcu śmietanę i skórkę
pomarańczową. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem, pieczemy
20-25 min w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzone ciasto smarujemy
polewą (czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz