Szarlotka to takie ciasto, które wszystkim smakuje, zapraszam na moją wersję.
SKŁADNIKI
Ciasto: (blaszka 24x34 cm)
½ kostki margaryny,
2 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 i ¾ szkl. mąki,
1 łyżka kakao,
½ szkl. cukru,
1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa:
750 ml smażonych jabłek,
1 galaretka cytrynowa
Pianka budyniowa:
4 białka,
3 łyżki budyniu wiśniowego,
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
kasza manna
WYKONANIE
½ kostki margaryny,
2 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 i ¾ szkl. mąki,
1 łyżka kakao,
½ szkl. cukru,
1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa:
750 ml smażonych jabłek,
1 galaretka cytrynowa
Pianka budyniowa:
4 białka,
3 łyżki budyniu wiśniowego,
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
kasza manna
WYKONANIE
Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta
chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20
min. w 180 stopniach.
Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy.
Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń.
Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę
jabłkową, pianę z białek i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy
jeszcze ok 25 min. w 180 stopniach.
Smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
UsuńPycha! zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńzapraszam
Usuń