Polędwiczka w takiej formie jest doskonała na obiad na ciepło, jak również na zimno na kanapki.
SKŁADNIKI
1 polędwiczka wieprzowa,
2 łyżki musztardy,
1łyżeczka majeranku,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
¼ łyżeczki pieprzu,
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko
WYKONANIE
Musztardę mieszamy z przyprawami oraz
przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso.
Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia
polędwicę obsmażamy ze wszystkim stron na patelni. Owijamy w folię
aluminiową, pozostawiamy do wystudzenia.
Rozwijamy ciasto, na środku układamy polędwicę, ciasto nacinamy w paski, smarujemy rozbełtanym jajkiem,
zaplatamy ciasto na przemian owijając nim mięso. Wierzch smarujemy
jajkiem, posypujemy majerankiem. Pieczemy 30 – 35 min w 180
stopniach.
Takie swojskie wędlinki lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńi ja również ;)
Usuń