pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych
SKŁADNIKI
BISZKOPT: blaszka 24x38 cm
7 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju
Beza kokosowa:
4 białka,
¾ szkl. cukru,
1 szkl. wiórek kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szkl. cukru,
1 szkl. wiórek kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ananasowy:
puszka ananasa w
zalewie,
budyń waniliowy,
kostka masła,
2 łyżki masy krówkowej,
¾ szkl. cukru pudru,
4 żółtka
budyń waniliowy,
kostka masła,
2 łyżki masy krówkowej,
¾ szkl. cukru pudru,
4 żółtka
Polewa czekoladowa:
¼ kostki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao
¼ kostki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania,
sok ananasowy do nasączenia
wiórki kokosowe do posypania,
sok ananasowy do nasączenia
WYKONANIE
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka a następnie
mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 min. w
180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty i nasączamy sokiem
ananasowym rozrobionym z wodą.
Beza kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, proszek i wiórki, mieszając delikatnie łyżką. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min.
Krem ananasowy:
Ananasy odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Na soku (1 szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę) gotujemy budyń. Ucieramy masło z cukrem i masą krówkową, dodajemy żółtka, następnie ostudzony budyń- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką.
Polewa czekoladowa:
Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie.
Beza kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, proszek i wiórki, mieszając delikatnie łyżką. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min.
Krem ananasowy:
Ananasy odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Na soku (1 szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę) gotujemy budyń. Ucieramy masło z cukrem i masą krówkową, dodajemy żółtka, następnie ostudzony budyń- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką.
Polewa czekoladowa:
Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie.
Przełożenie ciasta
Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt-
polewa – wiórki kokosowe
pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto jak marzenie ,uwielbiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe)
dzięki dziewczyny
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń