Gdy znudzą nam się przekładańce z kremem, warto wrócić do tradycyjnych, klasycznych ciast, które podbiją podniebienie, nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
SKŁADNIKI
Ciasto:
2,5 szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
3 żółtka,
½ kostki masła,
2 łyżki śmietany
Masa jabłkowa:
600 ml musu z jabłek,
1 kisiel truskawkowy,
cynamon i cukier do smaku
Pianka budyniowa:
3 białka,
3 łyżki cukru,
½ op budyniu waniliowego
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta,
kasza manna
WYKONANIE
Ciasto:
Do misy malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy
masło pokrojone w kostkę, mieszamy aż masło połączy się z
mąką, następnie dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Ciasta
dzielimy na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wkładamy
na 30 min do zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy
bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą
manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch
ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 min w rozgrzanym do 180 stopni
piekarniku.
Masa jabłkowa:
mus mieszamy z cukrem, kisielem i
cynamonem.
Pianka budyniowa:
białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier a następnie budyń i delikatnie mieszamy.
Wygląda bardzo smakowicie, zjadłabym chętnie kawałek.
OdpowiedzUsuńzapraszam ;)
OdpowiedzUsuń