Warstwowa sałatka z kurczakiem to pożywna sałatka, niezastąpiona na każdej imprezie, której smak podkreśla prażona cebulka. Według mojego narzeczonego sałatka najlepsza ze wszystkich.
SKŁADNIKI
1 podwójna pierś z kurczaka,
½ małej kapusty pekińskiej,
2 dojrzałe pomidory,
2 łyżki przyprawy gyros,
3 łyżki oleju
Sos:
½ szkl. jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu,
ketchup
WYKONANIE
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy
przyprawą, dodajemy olej, marynujemy ok. 15-20 min, następnie
smażymy na złoty kolor.
Kapustę pekińską drobno siekamy.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy
ze skóry, kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Na dnie przezroczystego naczynia
układamy połowę kapusty pekińskiej, smarujemy cienko sosem,
układamy warstwę pomidorów, następnie ogórków, układamy
wystudzonego kurczaka, polewamy warstwą ketchupu, układamy resztę
kapusty, polewamy pozostałym sosem. Wierzch posypujemy obficie
prażoną cebulką. Sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej
smakuje gdy składniki się przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz