Zdrowy deser na bazie płatków
owsianych i mąki graham, z
dodatkiem gorzkiej czekolady. Niezastąpione ciasteczka gdy najdzie nas ochota na coś
słodkiego. Smakują rewelacyjnie z mlekiem lub kawą. Na drugie śniadanie i na przekąskę jak znalazł.
Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych niż inne mąki pszenne, witaminy z grupy B oraz błonnik, a także obniża poziom cholesterolu.
Natomiast płatki owsiane oprócz tego, że są cennym źródłem błonnika, dostarcza takie witaminy, jak: B6, E i PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez.
SKŁADNIKI
½ kostki masła,
1 szkl. mąki graham Młynomag,
2 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag,
1/3 szkl. cukru,
1 jajko,
szczypta soli,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru cynamonowego,
100 g kropelek czekoladowych ( z
gorzkiej czekolady)
WYKONANIE
Miękkie masło ucieramy z cukrem,
dodajemy jajko, ucieramy na puch Następnie dodajemy mąki, cukier cynamonowy
oraz sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane
oraz czekoladę, delikatnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy
kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną
pergaminem. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180
stopniach. Studzimy na kratce.
Uwaga!!! Pomiędzy ciastkami należy
zachować odległość, gdyż urosną w trakcie pieczenia.
Z podanej porcji wyszło mi 25 ciastek. Jeśli chcecie aby ciasteczka były grubsze, nie należy zbyt spłaszczać. Ciasteczka są bardzo kruche.
Z podanej porcji wyszło mi 25 ciastek. Jeśli chcecie aby ciasteczka były grubsze, nie należy zbyt spłaszczać. Ciasteczka są bardzo kruche.
Cudne są :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygladaja a jak smakuja.Idealne do kawy. Ania zdrowo osłodzila nam dzien w pracy. Wyprobuje przepis na majowy piknik. czy dorownam oryginalowi :)
OdpowiedzUsuńmaj się rozpoczął, czekam aż wypróbujesz przepis
Usuń