Na dworze robi się coraz cieplej, więc serniczek na zimno o smaku jagodowym z galaretką będzie idealnym deserem na niedzielę, w dodatku bez pieczenia. Tak więc nie ma obaw, że wyjdzie zakalec. Możemy wyciąć okrągłe mini torciki lub pokroić ciasto w kwadraty.
Nie miałam świeżych jagód, więc użyłam konfitury jagodowej, ale w sezonie polecam użyć świeżych jagód. Zapraszam!!!
SKŁADNIKI
paczka biszkoptów,
2 galaretki o smaku owoców leśnych,
250 g serka mascarpone,
400 ml kremówki,
2 łyżki żelatyny,
2 łyżki cukru pudru,
4 łyżki konfitury jagodowej domowej
WYKONANIE
1. Formę o wymiarach 22x26 cm wykładamy
folią spożywczą, układamy ciasno biszkopty, które lekko nasączamy np. sokiem.
2. Żelatynę
rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, pozostawiamy do ostudzenia.
3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku.
4. Kremówkę ubijamy na
sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone, na
końcu dodajemy żelatynę.
5. Masę dzielimy na 2 części. Do 1
dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na biszkoptach rozkładamy
trochę masy jagodowej, następnie białą masę i przykrywamy resztą
masy jagodowej. Na wierzchu układamy kilka biszkoptów.
6. Odstawiamy
do lodówki aż masa zastygnie.
7. Następnie całość zalewamy tężejącą
galaretką. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
8. Za pomocą
szklanki lub wykrawacza wycinamy małe okrągłe torciki. Zamiast
okrągłych torcików ciasto można pokroić w kostkę.
Bardzo apetyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuń...ależ to ciacho smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek. Lubie takie ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny ;)
OdpowiedzUsuń