pożywny obiad i bardzo smaczny
SKŁADNIKI
40 dag zmielonej łopatki wieprzowej
1 jajko,
1 kajzerka,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 płaska łyżeczka majeranku,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
1/3 czerwonej papryki,
szczypta cukru,
mąka,
1 łyżka śmietany,
olej
WYKONANIE
Bułkę moczymy w wodzie. Mięso
wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, sól,
pieprz, przyprawę do wieprzowiny, wszystko dokładnie mieszamy.
Pomidory suszone kroimy w kosteczkę, dodajemy do masy, mieszamy.
Formujemy podłużne klopsiki, obtaczamy w mące. Smażymy na
rozgrzanej patelni na 3 łyżkach oleju. Smażymy z każdej strony,
podlewamy gorącą wodą, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę,
paprykę słodką, cukier oraz majeranek. Dusimy ok. 15 minut pod
przykryciem, doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką
rozrobioną w wodzie oraz śmietaną.
Klopsiki podałam z ryżem basmati Cenos, który idealnie pasuje do takich dań.
bardzo lubię takie dania :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuń