doskonała kompozycja smakowa: kakaowy biszkopt, masa kajmakowa, wiśnie oraz kruchy placek, wszystko zwieńczone polewą czekoladową i wiórkami truskawkowymi
SKŁADNIKI
Biszkopt: forma
24x38 cm
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szkl. cukru
6 jajek
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szkl. cukru
6 jajek
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kruche: forma 24x38 cm
1,5 szkl. mąki
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1,5 szkl. mąki
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Krem krówka:
1 puszka masy krówkowej kakaowej,
1 kostka masła
Krem cytrynowy:
1 budyń waniliowy,
1 szkl. mleka,
3/4 szkl. cukru,
1 kostka masła,
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa,
wiórki truskawkowe do dekoracji,
wiśnie w syropie,
herbata do nasączenia
WYKONANIE
Biszkopt: Mąki, proszek i kakao
mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną
pianę. Dodajemy żółtka, a następnie mąki i olej. Delikatnie
mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu
przekrawamy na 2 placki. Nasączamy herbatą.
Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko
zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na
złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą.
Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe
mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń,
wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy
masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny.
Krem krówka: miękkie masło powoli ucieramy dodając masę krówkową.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Biszkopt smarujemy masą krówkową, nakładamy ciasto kruche,
smarujemy masą cytrynową (1/3 odkładamy), układamy wiśnie, dociskamy, przykrywamy
drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy cytrynowej, polewamy polewą i
posypujemy posypką.
ciasto wygląda wspaniale, w smaku też zapewne cudowne :)
OdpowiedzUsuńciasto dla wielbicieli słodkości ;)
UsuńWspaniałe ciasto, tyle smaków w jednym :) Ile się musiałaś przy nim napracować :)
OdpowiedzUsuńna święta chciałam zrobić coś wyjątkowego ;)
UsuńProszę mi powiedzieć jakie inne owoce mogę dać do masy bo nigdzie nie mogę dostać wiśni w syropie.
OdpowiedzUsuńwiśnie drylowane (mrożone lub ze słoika)lub posmarować dżemem wiśniowym biszkopt
Usuńhttps://smaker.pl/przepis-wisniowy-poemat,116792,aninka88.html
OdpowiedzUsuńPrzepis na serwisie dodany przeze mnie, na smakerze posługuję się nikiem aninka88
Usuń