niedziela, 17 kwietnia 2016

TARTALETKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Deser bez pieczenia, który przypadnie chyba wszystkim smakoszom czekolady. Kakaowy spód, podwójnie czekoladowy krem oraz na wierzchu czekolada, a smak przełamują wiśnie. Skusicie się?

 








 

SKŁADNIKI

Spód ciasteczkowy:
70 g masła

Krem czekoladowy:
200 ml śmietanki 30%,
100 g gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka żelatyny,

Dodatkowo:


WYKONANIE

 
Spód ciasteczkowy: 
Foremki na tartaletki o śr. 10 cm wykładamy folią spożywczą. Masło rozpuszczamy,studzimy. Herbatniki mielimy drobno malakserem. Mieszamy z masłem. Tak przygotowaną masą napełniamy foremki dociskając spód i boki. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.



Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy całość najlepiej całą noc. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy likier, następnie żelatynę.



Na dnie tartaletek układamy kilka wiśni, smarujemy kremem, wierzch posypujemy czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce aż masa stężeje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz