Deser bez pieczenia, który przypadnie chyba wszystkim smakoszom czekolady. Kakaowy spód, podwójnie czekoladowy krem oraz na wierzchu czekolada, a smak przełamują wiśnie. Skusicie się?
SKŁADNIKI
Spód ciasteczkowy:
70 g masła
Krem czekoladowy:
200 ml śmietanki 30%,
100 g gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka żelatyny,
Dodatkowo:
kilkanaście wiśni drylowanych Dagoma,
WYKONANIE
Spód ciasteczkowy:
Foremki na tartaletki o śr. 10 cm
wykładamy folią spożywczą. Masło rozpuszczamy,studzimy.
Herbatniki mielimy drobno malakserem. Mieszamy z masłem. Tak
przygotowaną masą napełniamy foremki dociskając spód i boki.
Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do
niej kawałki czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy
całość najlepiej całą noc. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl.
wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy likier, następnie
żelatynę.
Na dnie tartaletek układamy kilka
wiśni, smarujemy kremem, wierzch posypujemy czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce aż masa stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz