chyba każdy z nas lubi naleśniki od dzieciństwa, przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, z tego ciasta wychodzą puszyste i pożywne naleśniki ok. 8 sztuk. Doskonale smakują z serem, smażonymi jabłkami czy dżemem. Ja użyłam dżemu wiśniowego od Dagomy, który świetnie nadaje się jako farsz do naleśników.
SKŁADNIKI
1 szkl. mleka,
¼ szkl. wody,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
mąka pszenna ok. 8-10 łyżek,
2 łyżki oleju
WYKONANIE
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko
i wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy sól, cukier i sodę
oczyszczoną oraz po łyżce mąki (mąki dodajemy tyle aby ciasto
miało konsystencję gęstej śmietany), na końcu dodajemy olej.
Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Po tym
czasie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, gdyby ciasto za bardzo zgęstniało dodajemy trochę mleka lub wody. Podajemy z
dżemem lub ulubionymi dodatkami.
bardzo lubię naleśniki, aż naszła mnie ochota.. :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńPiękne jak malowane :) Ja najbardziej lubię właśnie na słodko z dżemem :) A dzisiaj smażyłam pełnoziarniste do wytrawnego farszu.
OdpowiedzUsuńja również najbardziej lubię na słodko, Kasiu czekam na Twój przepis ;)
UsuńJak długo robi się takie naleśniki?
OdpowiedzUsuńMaksymalnie że smażeniem 30 min, wersja dla niecierpliwych: wymieszanie składników trzepaczka, odstawienie na 5 minut i można smażyć
UsuńWłaśnie wypróbowałam Twój przepis i wyszły rewelacyjnie. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń