Domowe drożdżóweczki, najlepsze ...
SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży,
80 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 200 g mąki,
1 jajko,
¼ szkl. oleju
Nadzienie:
150 g twarogu,
2 łyżki śmietany,
2 łyżki cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego
Dodatkowo:
1 szklanka jagód,
mleko
WYKONANIE
1. Nadzienie:Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i śmietaną .
2. Ciasto: Drożdże kruszymy w dużej misce,
zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i
odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę,
jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Smarujemy nadzieniem, posypujemy jagodami, zawijamy w roladę i
tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Smarujemy mlekiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu
można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
mniam :) One tak w ogole sie nie rozpadaja podczas jedzenia? Bo z dwóch stron dostęp do jagód jest :)
OdpowiedzUsuńmożna lekko zawinąć od spodu aby nadzienie nie wypadło, ale gdy ciasto urośnie podczas pieczenia nie powinno się rozlecieć ;)
OdpowiedzUsuńmniam, takie domowe są najlepsze! :) przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonych jagód? jeśli tak to czy muszę je wcześniej rozmrozic?
OdpowiedzUsuńtych drożdżówek akurat z mrożonymi jagodami nie robiłam, ale wydaje mi się, że lepiej ich nie rozmrażać,pewnie trochę soku z nich wycieknie, robiłam kiedyś z mrożonymi jagodami drożdżówki w kształcie rogalików i wtedy nie rozmrażałam, może spróbuj zrobić w kształcie kulek z nadzieniem w środku lub rogalików, wtedy będziesz miała pewność, że farsz zostanie w środku,a tak spłynie sok po mrożonych
UsuńPyszne drożdżóweczki :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuń