poniedziałek, 25 kwietnia 2016

ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE SEROWO-JAGODOWE

 Domowe drożdżóweczki, najlepsze ...





 


SKŁADNIKI

Ciasto:
25 g drożdży,
80 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 200 g mąki,
1 jajko,
¼ szkl. oleju

Nadzienie:
150 g twarogu,
2 łyżki śmietany,
2 łyżki cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego

Dodatkowo:
1 szklanka jagód,
mleko


WYKONANIE
1. Nadzienie:Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i śmietaną . 
2. Ciasto: Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Smarujemy nadzieniem, posypujemy jagodami,  zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy mlekiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.



7 komentarzy:

  1. mniam :) One tak w ogole sie nie rozpadaja podczas jedzenia? Bo z dwóch stron dostęp do jagód jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. można lekko zawinąć od spodu aby nadzienie nie wypadło, ale gdy ciasto urośnie podczas pieczenia nie powinno się rozlecieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, takie domowe są najlepsze! :) przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mrożonych jagód? jeśli tak to czy muszę je wcześniej rozmrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tych drożdżówek akurat z mrożonymi jagodami nie robiłam, ale wydaje mi się, że lepiej ich nie rozmrażać,pewnie trochę soku z nich wycieknie, robiłam kiedyś z mrożonymi jagodami drożdżówki w kształcie rogalików i wtedy nie rozmrażałam, może spróbuj zrobić w kształcie kulek z nadzieniem w środku lub rogalików, wtedy będziesz miała pewność, że farsz zostanie w środku,a tak spłynie sok po mrożonych

      Usuń