środa, 27 kwietnia 2016

TRUFLOWY MARCHEWKOWIEC

Marchewkowe ciasto nasączone alkoholem z pyszną masą truflową.

 




 


SKŁADNIKI

Ciasto:
forma o wym 24x34 cm
3 jajka,
½ szkl. cukru,
1 i 1/3 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka kakao,
1 płaska łyżka cynamonu,
1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki,
garść suszonej żurawiny,
½ szkl. posiekanych orzechów

Masa truflowa:
300 ml śmietanki 36 %,
1 czekolada truflowa

Dodatkowo:
gorzka czekolada do posypania

Poncz:
1/3 szkl. przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki


WYKONANIE

1. Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej oraz resztę składników, na samym końcu dodajemy marchew, mieszamy łyżką, wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 30-35 min w 180 stopniach.



2. Masa truflowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 5 łyżek śmietany, studzimy.
Resztę śmietany ubijamy, dodajemy wystudzoną czekoladę. Ciasto nasączamy ponczem, nakładamy krem, posypujemy startą czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce.

1 komentarz: