Marchewkowe ciasto nasączone alkoholem z pyszną masą truflową.
SKŁADNIKI
Ciasto:
forma o wym 24x34 cm
3 jajka,
½ szkl. cukru,
1 i 1/3 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka kakao,
1 płaska łyżka cynamonu,
1 szkl. startej na grubych oczkach
marchewki,
garść suszonej żurawiny,
½ szkl. posiekanych orzechów
Masa truflowa:
300 ml śmietanki 36 %,
1 czekolada truflowa
Dodatkowo:
gorzka czekolada do posypania
Poncz:
1/3 szkl. przegotowanej wody + 1
kieliszek wódki
WYKONANIE
1. Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem, następnie
dodajemy mąkę, olej oraz resztę składników, na samym końcu
dodajemy marchew, mieszamy łyżką, wykładamy na formę wyłożoną
pergaminem. Pieczemy 30-35 min w 180 stopniach.
Resztę śmietany ubijamy, dodajemy
wystudzoną czekoladę. Ciasto nasączamy ponczem, nakładamy krem,
posypujemy startą czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce.
Aniu ciasto musi byc pyszne! :)))
OdpowiedzUsuń