SKŁADNIKI
400 g fasoli białej drobnej,
40 dag kiełbasy zbójnickiej,
10 dag boczku wędzonego,
1 cebula,
2 liście laurowe,
4-5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu czarnego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego Orzech,
1 -2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki majeranku,
sól,
pieprz,
papryka słodka w proszku
WYKONANIE
Fasolę płuczemy w zimnej wodzie,
zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnie
zmieniamy wodę, gotujemy fasolę pod przykryciem do miękkości
(60-80 minut).
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na
rozgrzanej patelni podsmażamy najpierw boczek, następnie dodajemy
cebulę i kiełbasę. Zawartość patelni dodajemy do miękkiej
fasoli, doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat. Całość
zagęszczamy mąką rozrobioną w ¼ szklanki zimnej wody, chwilę
gotujemy. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz