pyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami
SKŁADNIKI
Biszkopt:
4 jajka,
2 budynie czekoladowe,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
400 ml śmietany 30%,
1 gorzka czekolada,
½ tabliczki mlecznej czekolady,
1 śmietan-fix
Dodatkowo:
jagody,
biała czekolada
WYKONANIE
Biszkopt:
Budyń, proszek do pieczenia i mąkę
mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na
sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu
sypką mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy
ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok.
20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie
przekrawamy na 2 biszkopty.
Krem:
śmietankę przelewamy do rondelka,
podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną
czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę
studzimy kilka godzin. Następnie ubijamy wystudzoną masę, dodajemy
śmietan-fix.
Biszkopt smarujemy ¾ kremu, posypujemy
jagodami, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą kremu,
posypujemy białą czekoladą i kuleczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz