lekka i smaczna zupa, dodatek czosnku i aromatycznych przypraw sprawia że doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni; zupę podałam z makaronem gniazda nitki Lubella
SKŁADNIKI
3 małe cukinie,
3 ziemniaki,
ok. 1 szkl. domowego rosołu,
1 liść laurowy,
50 g masła,
sól, pieprz,
majeranek,
1 ząbek czosnku,
makaron nitki,
jogurt naturalny
WYKONANIE
Warzywa kroimy w kostkę. Masło
rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy cukinię, smażymy aż
zmięknie, dodajemy ziemniaki, zalewamy bulionem, dodajemy liść
laurowy, dusimy do miękkości. Dodajemy drobno pokrojony czosnek
oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy, całość blendujemy. Gotowy krem podajemy z ugotowanym makaronem oraz kleksem jogurtu
naturalnego.
Rada: Gdyby krem wyszedł za gęsty, dolewamy wody podczas
gotowania.
Zupę można również podać z grzankami.
Zupę można również podać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz