poniedziałek, 22 sierpnia 2016

KREM Z CUKINII

lekka i smaczna zupa, dodatek czosnku i aromatycznych przypraw sprawia że doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni; zupę podałam z makaronem gniazda nitki Lubella






SKŁADNIKI
3 małe cukinie,
3 ziemniaki,
ok. 1 szkl. domowego rosołu,
1 liść laurowy,
50 g masła,
sól, pieprz,
majeranek,
1 ząbek czosnku,
makaron nitki,
jogurt naturalny



WYKONANIE

Warzywa kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy cukinię, smażymy aż zmięknie, dodajemy ziemniaki, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, dusimy do miękkości. Dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy, całość blendujemy. Gotowy krem podajemy z ugotowanym makaronem oraz kleksem jogurtu naturalnego. 




Rada: Gdyby krem wyszedł za gęsty, dolewamy wody podczas gotowania.
Zupę można również podać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz