Niedawno dostałam gofrownicę, więc postanowiłam ją wypróbować - na początek pełnowartościowa wersja gofrów- z użyciem mąki graham i razowej, doskonałe na śniadanie, podane z ulubionym dżemem lub serkiem i owocami. Smacznego !!!
SKŁADNIKI
200 ml mleka,
1 łyżka cukru waniliowego,
½ szkl. mąki razowej Młynomag,
½ szkl. mąki graham Młynomag,
50 ml oleju,
szczypta soli,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE
Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy olej,
następnie mleko oraz mąki wymieszane z proszkiem. Gdyby ciasto było
za gęste dodajemy trochę wody. Gofrownicę smarujemy olejem przy
pomocy pędzelka. Gofrownicę rozgrzewamy, gdy już będzie dobrze
rozgrzana nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy
ok 4-5 min. Następnie studzimy na kratce. Z podanej porcji wyszło mi 6 gofrów.
Gofry podałam z kleksami bitej śmietany oraz konfiturą z czerwonej porzeczki Luks Pomada, która doskonale komponuje się z pełnoziarnistymi goframi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz