Bułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;)
SKŁADNIKI
1 szkl. mleka,
70 g masła,
mąka pszenna (ok. 2 szkl.)
25 g świeżych drożdży,
100 g serka waniliowego,
1 op. cukru waniliowego,
2 łyżki cukru
szczypta soli
dodatkowo:
½ szkl.jagód,
4 łyżki cukru,
3-4 łyżki mleka,
Kruszonka:
4 łyżki mąki,
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru
WYKONANIE
Mleko podgrzewamy. W kilku łyżkach
ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru, dodajemy
łyżkę mąki, odstawiamy aż rozczyn podwoi objętość. W
pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę,
szczyptę soli, wlewamy rozczyn, dodajemy serek oraz mleko z masłem (nie może być zbyt gorące).
Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą
część rozpłaszczamy, na środku kładziemy jagody wymieszane z
cukrem, zlepiamy dokładnie, układając zlepieniem na formie wyłożonej
pergaminem. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Wierzch drożdżówek
smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 18 min w 180
stopniach.
ale pysznie wyglądają!!
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe! Cudownie wyglądają.
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/
fajne ciasto, muszę zrobić takie jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńAle bym sobie taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/