Możemy je przygotować podczas rodzinnego grilowania jak również w piekarniku.
SKŁADNIKI
1 pierś z kurczaka,
kawałek cukinii,
1 cebula,
1 mała żółta papryka,
1 mała zielona papryka,
kilka małych pieczarek,
2 kiełbaski śląskie
Marynata do kurczaka:
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Dodatkowo:
oliwa,
sól, pieprz, bazylia, papryka słodka
WYKONANIE
Jogurt mieszamy z przyprawą do
kurczaka. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, marynujemy w
jogurcie z przyprawą ok. 30 minut.
Pieczarki kroimy na połówki. Cebulę
w większe piórka, a papryki i cukinię w większą kostkę.
Kiełbasę kroimy w plastry.
Patyczki do szaszłyków moczymy w
wodzie. Następnie nabijamy wg uznania: pieczarka, cukinia,kurczak,
kiełbasa, papryka, cebula, aż do skończenia składników. Całość
smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, papryką i bazylią.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 min w 180 stopniach. Szaszłyki można również przygotować
na grillu.
Podajemy
z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem, ja podałam z pysznym czatni - ostry zielony pomidor od LUKS POMADA, który doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i kurczakiem.
Smakowite szaszłyki :) Moje ulubione danie z grilla, będę szykowała na najbliższy weekend :)
OdpowiedzUsuńSzaszłyczki palce lizać :)
OdpowiedzUsuń