wtorek, 2 sierpnia 2016

SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM

Możemy je przygotować podczas rodzinnego grilowania jak również w piekarniku.






SKŁADNIKI
1 pierś z kurczaka,
kawałek cukinii,
1 cebula,
1 mała żółta papryka,
1 mała zielona papryka,
kilka małych pieczarek,
2 kiełbaski śląskie

Marynata do kurczaka:
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

Dodatkowo:
oliwa,
sól, pieprz, bazylia, papryka słodka

WYKONANIE

Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, marynujemy w jogurcie z przyprawą ok. 30 minut.
Pieczarki kroimy na połówki. Cebulę w większe piórka, a papryki i cukinię w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Następnie nabijamy wg uznania: pieczarka, cukinia,kurczak, kiełbasa, papryka, cebula, aż do skończenia składników. Całość smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, papryką i bazylią. 



Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 min w 180 stopniach. Szaszłyki można również przygotować na grillu.
Podajemy z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem, ja podałam z pysznym czatni - ostry zielony pomidor od LUKS POMADA, który doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i kurczakiem. 


2 komentarze:

  1. Smakowite szaszłyki :) Moje ulubione danie z grilla, będę szykowała na najbliższy weekend :)

    OdpowiedzUsuń