chrupiące placuszki z cukinii to pyszna przekąska
SKŁADNIKI
2 małe cukinie,
1 cebula,
2 jajka,
5 łyżek mąki pszennej,
przyprawy: sól, pieprz, słodka
papryka
1 ząbek czosnku,
2 łyżki jogurtu naturalnego
WYKONANIE
Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o
grubych oczkach, solimy. Odstawiamy na 10 min, następnie odsączamy
z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, jogurt
oraz mąkę. Doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Na rozgrzaną
patelnią lekko posmarowaną olejem, nakładamy po 1 łyżce masy,
smażymy placki z obu stron na złoto.
Możemy podać placuszki z
ulubionym sosem lub zjeść samodzielnie.
Wspaniałe, bardzo je lubimy :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPlacuszki z cukinii, zdrowo i pysznie :) Super!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz robiłam ;)
Usuń