Idealnie kruche rogaliki wypełnione marmoladą, rozpływają się w ustach.
Doskonale smakują w towarzystwie kawy lub gorącej herbaty.
SKŁADNIKI
150 g masła,
1 szkl.mąki krupczatki Lubella,
1 szkl. mąki pszennej tortowej,
2 żółtka,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1/3 szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki wiórek kokosowych,
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder,
1 białko
WYKONANIE
W misie malaksera umieszczamy suche
składniki, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz
śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto dzielimy
na 2 części, wkładamy do woreczków foliowych, umieszczamy w
zamrażarce na 30 min.
Schłodzone ciasto chwilę wyrabiamy,
formując kulkę, rozwałkowujemy na ok. 0,3 cm. Tniemy na 8
trójkątów, na każdym kładziemy trochę marmolady, zwijamy w
rogaliki i układamy na formie wyłożonej pergaminem. To samo robimy
z drugim ciastem. Gotowe rogaliki smarujemy rozkłóconym białkiem.
Pieczemy ok 23-25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu
posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam.... podkadnę Ci kilka ;)
OdpowiedzUsuńczęstuj się Asiu
Usuń