Pyszne kruche ciasto z owocami, pianą i kruszonką
SKŁADNIKI
CIASTO:
1 ½ szkl. mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
2 żółtka
Szczypta soli
Bułka tarta
Nadzienie:
Śliwki, 1 brzoskwinia
Piana z białek:
2 białka
2 łyżki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego
Kruszonka:
3 łyżki mąki,
3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wiórek kokosowych
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy
kruche ciasto. Wykładamy na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką
tartą formę żaroodporną do tarty (średnica 27 cm). Nakłuwamy
widelcem, posypujemy bułką tartą. Układamy obrane i pokrojone w
ćwiartkę śliwki skórką do dołu.
Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy
cukier i budyń. Na śliwkach rozsmarowujemy
pianę, na pianie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinię. Całość
posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 35-40 min w 180 stopniach.
Dawno nie jadłam kruchego ciasta, a Twoje wygląda tak apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń