pyszne, puszyste drożdżówki z serem i owocami
SKŁADNIKI
Ciasto:
30 g drożdży
100 ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
250 g mąki
1 jajko
1/4 szkl. oleju
szczypta soli
Nadzienie:
200 g sera twarogowego,
3 łyżki śmietany
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
dodatkowo cukier do smaku
30 g drożdży
100 ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
250 g mąki
1 jajko
1/4 szkl. oleju
szczypta soli
Nadzienie:
200 g sera twarogowego,
3 łyżki śmietany
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
dodatkowo cukier do smaku
2 nektarynki
Kruszonka:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mąki
Kruszonka:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mąki
WYKONANIE
Ciasto: drożdże rozpuszczamy w
ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajko,
sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i
nadal mieszamy, gdy ciasto robi się gęściejsze dodajemy resztę
mąki i chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 9
części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce
wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie
robimy nadzienie: ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na
gładką masę.
Gdy ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej
kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze
układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy
kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki
do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min.
przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń