pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, lekka budyniowa pianka z dodatkiem malin i jagód, a wszystko to znajduje się w kruchym cieście ... z kawą smakuje rewelacyjnie
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki krupczatki
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka,
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka,
ewentualnie 1 łyżka śmietany
Pianka:
Pianka:
4 białka
½ szkl. cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1/3 szkl. oleju
½ szkl. cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1/3 szkl. oleju
Dodatkowo:
maliny i jagody,
cukier puder
WYKONANIE
Ciasto: blaszkę o wymiarach 20x25 cm
wykładamy papierem do pieczenia. Mąki łączymy z cukrem i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz
żółtka, szybko zagniatamy, możemy dodać łyżkę śmietany.
Ciasto dzielimy na 2 nierówne części jedną większą, drugą
mniejszą. Wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min. Większą część
ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko dociskamy.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.
Pianka: Białka ubijamy na sztywną
pianę z cukrem, dodajemy budyń oraz olej, mieszamy. Pianę wykładamy
na podpieczone ciasto, układamy maliny i jagody (lekko wciskając w pianę), ścieramy mniejszą
część odłożonego kruchego ciasta. Pieczemy ok. 30-35 min. Po
wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńdzięki Iza ;)
UsuńU Ciebie zawsze pyszne ciacho jest ;)
OdpowiedzUsuńnazwa "słodki" do czegoś zobowiązuje hehe ;) a u Ciebie też zawsze pyszne ciacho jest ;)
UsuńUwielbiam to ciasto, zawsze u nas gości na imprezach :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
My nazywamy te ciasto pleśniak:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i kuszące )
OdpowiedzUsuńzawsze sie udaje, jest za kazdym razem inne-zalezy to od dodanych sezonowych owocow
OdpowiedzUsuń