niedziela, 4 września 2016

MALINOWY OBŁOCZEK

pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, lekka budyniowa  pianka z dodatkiem malin i jagód, a wszystko to znajduje się w kruchym cieście ... z kawą smakuje rewelacyjnie

 




 


SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki krupczatki
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka,
ewentualnie 1 łyżka śmietany

Pianka:
4 białka
½ szkl. cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1/3 szkl. oleju

Dodatkowo:
maliny i jagody,
cukier puder



WYKONANIE

Ciasto: blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka, szybko zagniatamy, możemy dodać łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części jedną większą, drugą mniejszą. Wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.

Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy budyń oraz olej, mieszamy. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto, układamy maliny i jagody (lekko wciskając w pianę), ścieramy mniejszą część odłożonego kruchego ciasta. Pieczemy ok. 30-35 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




8 komentarzy:

  1. U Ciebie zawsze pyszne ciacho jest ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nazwa "słodki" do czegoś zobowiązuje hehe ;) a u Ciebie też zawsze pyszne ciacho jest ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam to ciasto, zawsze u nas gości na imprezach :)
    Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. My nazywamy te ciasto pleśniak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne i kuszące )

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze sie udaje, jest za kazdym razem inne-zalezy to od dodanych sezonowych owocow

    OdpowiedzUsuń