pyszny domowy dżem, który idealnie komponuje się z naleśnikami, omletem lub placuszkami na słodko - z podanych składników wyszły mi 3 małe słoiczki, dlatego proponuję od razu zwiększyć proporcje i przygotować z 2 porcji ;)
SKŁADNIKI
1 kg
cukinii,
½ cytryny,
1 galaretka pomarańczowa,
cukier do smaku (dałam ok. ½ szkl.)
WYKONANIE
Cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Przekładamy do rondla, dusimy do miękkości. Gdy masa
zgęstnieje, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok, a na końcu
galaretkę. Dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze ok 15 minut. Gotowy
dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok. 10
minut.
Świetny pomysł na dżem :) musi byc pyszny i orzeźwiajacy :)
OdpowiedzUsuńDo nalesnikow idealny
UsuńCukinia rządzi :)
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuń😊
Usuń