poniedziałek, 19 września 2016

POMARAŃCZOWY DŻEM Z CUKINII

pyszny domowy dżem, który idealnie komponuje się z naleśnikami, omletem lub placuszkami na słodko - z podanych składników wyszły mi 3 małe słoiczki, dlatego proponuję od razu zwiększyć proporcje i przygotować z 2 porcji ;)

 


 



 


SKŁADNIKI

1 kg cukinii,
½ cytryny,
1 galaretka pomarańczowa,
cukier do smaku (dałam ok. ½ szkl.)

WYKONANIE

Cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla, dusimy do miękkości. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok, a na końcu galaretkę. Dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze ok 15 minut. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok. 10 minut.


 

5 komentarzy: