wtorek, 27 września 2016

ORZECHOWE GOFRY

Pyszne i chrupiące gofry z dodatkiem orzechów i cynamonu, typowo jesienny smak, a szczypta soli doskonale podkreśli każdy deser. Koniecznie podajcie gofry z powidłami śliwkowymi lub czekośliwką.

 


SKŁADNIKI 

2 jajka,
1szkl. mąki pszennej,
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
½ szkl. wody,
¼ szkl. mleka,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli o'Sole,
szczypta cynamonu,
3 łyżki oleju

WYKONANIE

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka ucieramy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy wodę, mleko oraz olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz orzechami. Na końcu dodajemy ubitą pianę – delikatnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy lekko olejem – pieczemy ok. 4-5 minut, w zależności od gofrownicy (najlepiej nie otwierać podczas pieczenia). Studzimy na kratce (dzięki temu pozostaną chrupiące).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz