w sezonie śliwkowym koniecznie musicie wypróbować to ciasto, jest szybkie i pyszne
SKŁADNIKI
Forma o wym. 20x28 cm:
3 jajka,
3/4 szkl. cukru,
1 1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
olejek waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 jajka,
3/4 szkl. cukru,
1 1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
olejek waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
śliwki ze
słoika,
cukier waniliowy,
bułka tarta i masło do wysmarowania formy
cukier waniliowy,
bułka tarta i masło do wysmarowania formy
WYKONANIE
- Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach
- Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się również świeże.
Lubię ucierane ciasta m.i.n za prostotę ich wykonanie
OdpowiedzUsuńI ja rowniez 😊
OdpowiedzUsuń